تست انتخاب شغل(یا رشته تحصیلی) براساس تیپ های شخصیتی جان هالند
دراین مقاله ابتدا با تیپهای مختلف شخصیتی بر اساس نظریه جان هالند آشنا می شویم. سپس با مشاغل مرتبط با هر تیپ آشنا خواهیم شد و در نهایت با انجام تستی مقدماتی سلایق شغلی یا تحصیلیمان را در مییابیم. هالند معتقد است با مشاهده دقیق رفتار انسان میتوان دریافت که گرایش شخصیتی وی چیست. هر فرد در جستجوی محیطی است که بتواند از مهارتها و توانائیهای خود حداکثر استفاده را بنماید و به موفقیت و نیز رضایت شغلی مورد قبولی نائل شود .
تیپ های شخصیتی در یک نگاه
جان هالند در طبقهبندی خود شخصیت افراد را بر شش نوع تقسیم می نماید که عبارت از: واقع گرا ، جستجوگر، اجتماعی ، قراردادی( سنتی) ، تهوری و هنری. این طبقهبندی کلی است و در جزء حدود ۷۲۰ الگوی مختلف شخصیتی را شامل میشود . با بررسی تاریخچه زندگی و مشاهده رفتار فرد، میتوان غلبه یکی از این انواع شخصیتی بر سایر انواع را ملاحظه کرد. درعینحال ممکن است در عدهای نیز ترکیبی از هر شش نوع ویژگی شخصیتی فوق وجود داشته باشد . هالند معتقد است با مشاهده دقیق رفتار انسان میتوان دریافت که یکی از این شش نوع ویژگی شخصیتی نسبت به سایر انواع غلبه بیشتری دارد . هرکدام از این انواع شخصیت ، دارای خصوصیاتی هستند. همچنین به نظر هالند با توجه به شش نوع شخصیت مختلف ، شش نوع محیط شغلی نیز وجود دارد .
به قول معروف “کبوتر با کبوترباز با باز، کند همجنس با همجنس پرواز” هرکدام از انواع شخصیت به محیطی نیاز
دارد که موافق و سازگار با خصوصیات آن باشد و نهایت امکان رشد را برای آن نوع شخصیت فراهم آورد. به عبارت دیگر، هر فرد در جستجوی محیطی است که بتواند از مهارتها و توانائیهای خود حداکثر استفاده را بنماید و به موفقیت و نیز رضایت شغلی مورد قبولی نائل شود .
اکنون توضیحات بیشتری از این ۶ تیپ شخصیتی ارائه مینماییم :
۱. تیپ واقعگرا
از خصوصیات افرادی که در این طبقه قرار میگیرند میتوان جدیت در کار ، واقعبینی در امور ، مهارتهای مکانیکی ، تفکر عملی ، قدرت جسمانی ، علاقه و هماهنگی در کارها را نام برد . فرد واقعبین چنانچه با مشکلاتی مواجه شود راهحلهای عملی برای مشکلات جستجو میکند . افراد واقعبین بیشتر به مشاغلی که به مهارتهای فنی نیازمند است اشتغال میورزند .
تجربیات و وراثت خاص یک فرد واقعگرا به رجحان فعالیتهایی منجر میشود که پیامد آن سروکار داشتن آشکار ، مرتب یا منظم با اشیاء ، ابزار، ماشینها و حیوانات و اجتناب از فعالیتهای آموزشی و یا درمانی است . این تمایلات رفتاری بهنوبه خود منتهی به اکتساب صلاحیتهای عملی ، مکانیکی ، کشاورزی ، الکتریکی و فنی و به کمبودی در صلاحیتهای اجتماعی و تربیتی میشود .
رشد این الگوی فعالیتها ، صلاحیتها و علایق واقعگرایانه فردی را به وجود میآورد که رفتارهای زیر را از خود نشان میدهد :
۱- مشاغل یا موقعیتهای واقعگرایانهای مانند مهندسی برق را ترجیح میدهد که در آنها موقعیتها بتواند فعالیتهای ترجیحی خود را انجام دهد و از فعالیتهایی که مقتضی مشاغل اجتماعی است ، دوری کند .
۲- برای حل مشکلاتی که در کار و محیطهای دیگر وجود دارد از صلاحیتهای واقعگرایانه استفاده میکند .
۳- خود را فردی دارای تواناییهای ورزشی و مکانیکی و فاقد توانایی در ارتباط انسانی میپندارد .
۴- برای اشیای عینی و خصوصیانت شخصی قابللمس – پول ، قدرت ، مقام – ارزش قائل میشود .
ازآنجاکه شخص واقعگرا دارای این رجحانها ، صلاحیتها ، خود ادراکیها و ارزشهاست ، این فرد واقعگرا مستعد ویژگیهای زیر است :
غیراجتماعی مادی خود – محور
همرنگ طبیعی انعطافناپذیر
رک بهنجار صرفهجو
اصیل مصر غیرشهودی
سرسخت اهل عمل بیپیرایه
۲. تیپ جستجوگر
از خصوصیات بارز افرادی که در این طبقه قرار میگیرند میتوان تفکر ، سازماندهی ، و قدرت استدلال را نام برد . این طبقه از افراد روابط اجتماعی را زیاد دوست ندارند ، کمتر به تغییر رشته تحصیلی در دانشگاه میپردازند ، گاه به رؤیاپردازی در مورد پیشرفتهای آینده خود مبادرت میورزند و از انجام مشاغل پیچیده که نیاز به تفکر دارد لذت میبرند . این افراد خلاق ، مستقل ، پیشرونده ، کمرو و محتاط میباشند .
تجربیات و وراثت خاص یک فرد جستجوگر به رجحان فعالیتهایی منجر میشود که پیامد آن بررسی خلاق مشاهدهای ، نمادی و منظم پدیدههای فیزیکی ، زیستشناختی و فرهنگی بهمنظور فهم و کنترل این پدیدهها ، و اجتناب از فعالیتهای ترغیبی ؛ اجتماعی و تکراری است . این تمایلات رفتاری بهنوبه خود منتهی به اکتساب صلاحیتهای علمی و محاسباتی و کمبودی در قابلیتهای ترغیبکننده میشود .
رشد این الگوی فعالیتها ؛ صلاحیتها ؛ و علایق جستجوگرانه فردی را به وجود میآورد که رفتارهای زیر را از خود نشان میدهد :
۱- مشاغل یا موقعیتهای جستجوگرانه را ترجیح میدهد تا در آن موقعیتها بتواند به فعالیتهای مرجح مبادرت ورزد و از فعالیتهایی که مقتضی مشاغل متهورانه است دوری کند .
۲- برای حل مشکلاتی که در کار و محیطهای دیگر وجود دارد از صلاحیتهای جستجوگرانه استفاده میکند .
۳- خود را فردی محقق ،روشنفکر ، دارای تواناییهای علمی و ریاضی ؛ و فاقد توانایی رهبری میپندارد .
۴- برای علم ارزش قائل میشود .
ازآنجاکه شخص جستجوگر دارای این رجحانها ، صلاحیتها ، خود ادراکیها ، و ارزشهاست ، این فرد جستجوگر مستعد ویژگیهای زیر است :
تحلیلگر مستقل منطقی
هشیار روشنفکر خوددار
منتقد دروننگر کنارهگیر
پیچیده بدبین فروتن
کنجکاو دقیق غیر محبوب
۳. تیپ اجتماعی
افراد این طبقه دارای رغبتهای اجتماعی میباشند و نقش معلمی یا روان درمانگری را ترجیح میدهند . افراد نوع اجتماعی انسان هایی مسئول و بشردوست هستند و قراردادهای اجتماعی را میپذیرند . در ایجاد روابط انسانی مهارت دارند . درعینحال از حل عقلانی مسائل گریزانند و از کارهای بدنی و فعالیتهای سازمانیافته خوششان نمیآید .
تجربیات و وارثت خاص یک فرد اجتماعی به رجحان فعالیتهای منجر میشود که پیامد آن اداره کردن دیگران بهمنظور آگاهاندن ، تعلیم ، رشد ، درمان یا راهنمایی آنان و اجتناب از فعالیتهای صریح ف مرتب ، سازمانیافته است که به مواد ، ابزار یا ماشینها مربوط باشد . این تمایلات رفتاری بهنوبه خود منتهی به اکتساب صلاحیتهای روابط انسانی مانند صلاحیتهای میان فردی و آموزشی و کمبودی در صلاحیتهای دستی و فنی شود .
رشد این الگوی فعالیتها ، صلاحیتها و علایق اجتماعی فردی را به وجود میآورد که رفتارهای زیر را از خود نشان میدهد .
۱. مشاغل یا موقعیتهای هنری را ترجیح میدهد که در آن موقعیتها بتواند به انجام فعالیتهای مرجح مبادرت ورزد و از فعالیتهای که مقتضی مشاغل یا موفقیتهای واقعگرایانه است دوری کند .
۲. برای حل مشکلاتی که در کار و محیطهای دیگر وجود دارد از صلاحیتهای متهورانه استفاده میکند .
۳. خود را فردی پرخاشگر ، محبوب ، مطمئن به خود ، معاشرتی ، دارای توانایی رهبری ، سخن گفتن و فاقد توانایی علمی میپندارد .
۴. برای پیشرفت اقتصادی و سیاسی ارزش قائل میشود .
ازآنجاکه شخص متهور دارای این رجحانها ، صلاحیتها ، خود ادراکیها ، و ارزشهاست ، این فرد متهور مستعد ویژگیهای زیر است :
مسلط امدادگر مسئول
اهل همکاری آرمانگرا معاشرتی
صبور تلقینی مبادیآداب
رفیق مهربان فهمیده
سخاوتمند مشوق صمیمی
۴. تیپ قراردادی
این عده احترام خاص برای حفظ قوانین و مقررات قائلاند و بهخوبی به کنترل خویش قادر میباشند . دوستدار نظم و ترتیب هستند ، از موقعیتهای پیچیده گریزانند و به فعالیتهای جسمانی و اجتماعی تن در نمیدهند .
تجربیات و وارثت خاص یک فرد قراردادی به رجحان فعالیتهای منجر میشود که پیامد آن ترجیح فعالیتهای ساده ، مرتب ، سروکار داشتن منظم با دادهها ، مانند نگهداری پروندهها ، بایگانی مطالب ، تکثیر مطالب ، تنظیم اطلاعات نوشتاری و عددی بر طبق نقشه تعیینشده ، به کار انداختن ماشینهای اداری و پردازش دادهها برای کسب اهداف سازمانی یا اقتصادی و بیزاری از فعالیتهای مبهم ، آزاد ، جستجوگرانه یا سازمان نایافته است . این تمایلات رفتاری بهنوبه خود منتهی به اکتساب صلاحیتهای اداری ، محاسباتی ، نظم تجاری و کمبودی در صلاحیتهای هنری میشود .
رشد این الگوی فعالیتها ، صلاحیتها و علایق قراردادی فردی را به وجود میآورد که رفتارهای زیر را از خود نشان میدهد .
۱. مشاغل یا موقعیتهای قراردادی را ترجیح میدهد که در آن موقعیتها بتواند به فعالیتهای مرجع مبادرت ورزد و از فعالیتهایی مقتضی مشاغل یا موقعیتهای هنری است دوری کند .
۲. برای حل مشکلاتی که در کار و محیطهای دیگر وجود دارد از صلاحیتهای قراردادی استفاده میکند .
۳. خود را فردی همرنگ ، منظم و دارای توانایی دفتری و حسابداری میپندارد .
۴. برای پیشرفت بازرگانی و اقتصادی ارزش قائل میشود .
ازآنجاکه شخص قراردادی دارای این رجحانها ، صلاحیتها ، خود ادراکیها ، و ارزشهاست ، این فرد جستجوگر مستعد ویژگیهای زیر است :
محتاط انعطافناپذیر پیگیر
همرنگ خوددار اهل عمل
وظیفهشناس اصولی دوراندیش
مدافع مطیع صرفهجو
کارآمد منظم فاقد تخیل
۵ . تیپ متهور
افراد نوع تهوری در گویائی بسیار مهارت دارند ، ماجراجو هستند ، اجتماعی میباشند ، و در فعالیتهایشان نقش غالبی را بر عهده میگیرند . در جستجوی قدرت و موقعیت هستند و میکوشند تا رهبر شوند و در امور مالی و تجارتی و نظایر آنها مهارت کسب کنند .
تجربیات و وارثت خاص یک فرد متهور به رجحان فعالیتهای منجر میشود که پیامد آن اداره کردن دیگران برای تحصیل اهداف سازمان یا به دست آوردن درآمد اقتصادی ؛ و بیزاری نسبت به فعالیتهای مشاهدهای ، نمادی و سازمانیافته است این تمایلات رفتاری بهنوبه خود منتهی به اکتساب صلاحیتهای رهبری ،میان فردی ، تشویق و کمبودی در صلاحیتهای علمی میشود .
رشد این الگوی فعالیتها ، صلاحیتها و علایق متهورانه فردی را به وجود میآورد که رفتارهای زیر را از خود نشان میدهد .
۱. مشاغل یا موقعیتهای متهورانه را ترجیح میدهد که در آن موقعیتها بتواند به فعالیتهای مرجع مبادرت ورزد و از فعالیتهایی مقتضی مشاغل یا موقعیتهای قراردادی است دوری کند .
۲. برای حل مشکلاتی که در کار و محیطهای دیگر وجود دارد از صلاحیتهای هنری استفاده میکند .
۳. خود را فردی مبتکر ، ابراز گر ، شهودی ، سازشناپذیر ، دروننگر ، مستقل ، نامنظم ، دارای توانایی در زمینههای هنری ، موسیقی ، بازیگری ، نویسندگی و گویندگی میپندارد .
۴. برای کیفیات مربوط به زیباشناسی ارزش قائل میشود .
ازآنجاکه شخص هنری دارای این رجحانها ، صلاحیتها ، خود ادراکیها ، و ارزشهاست ، این فرد جستجوگر مستعد ویژگیهای زیر است :
زیادهطلب باانرژی، عشوه گر
ماجراجو، خودنما، خوش بین
خوشخو، هیجان، مطمئن به خود
جاه طلب ، معاشرتی
سلطه جو، برون گرا، پرحرف
۶ . تیپ هنری
افراد این طبقه در شناسایی و بیان خصوصیات خود مهارت دارند . روابط حسنهای با دیگران برقرار میسازند ، از نظم و ترتیب به دورند ، در روابط خود با دیگران حساساند ، کمتر به کنترل خود میپردازند، و بهسادگی در مورد عواطف و احساسات خود صحبت و گفتگو مینمایند این عده به صفات زنانه بیش از صفات مردانه گرایش دارند و به مبارزه با مشکلات محیطی از طریق ارائه آثار هنری اقدام مینمایند .
تجربیات و وارثت خاص یک فرد هنری به رجحان فعالیتهای منجر میشود که پیامد آن فعالیتهای پیچیده ، آزاد و غیرمنظم که شامل سروکار داشتن با مواد فیزیکی ، کلامی یا انسانی برای خلق اشکال یا محصولات هنری و نوع بیزاری از فعالیتهای آشکار ، سازمانیافته و مرتب است . این تمایلات رفتاری بهنوبه خود ، منتهی به اکتساب صلاحیتهای هنری – زبان ، موسیقی ، نمایش ، نویسندگی – و کمبودی در صلاحیتهای نظام تجاری یا اداری میشود .
رشد این الگوی فعالیتها ، صلاحیتها و علایق هنری فردی را به وجود میآورد که رفتارهای زیر را از خود نشان میدهد .
۱. مشاغل یا موقعیتهای هنری را ترجیح میدهد که در آن موقعیتها بتواند به فعالیتهای مرجع مبادرت ورزد و از فعالیتهایی مقتضی مشاغل یا موقعیتهای قراردادی است دوری کند .
۲. برای حل مشکلاتی که در کار و محیطهای دیگر وجود دارد از صلاحیتهای هنری استفاده میکند .
۳. خود را فردی مبتکر، ابراز گر ، شهودی ، سازشناپذیر ، دروننگر ، مستقل ، نامنظم ، دارای توانایی در زمینههای هنری ، موسیقی ، بازیگری ، نویسندگی و گویندگی میپندارد .
برای کیفیات مربوط به زیباشناسی ارزش قائل میشود .
ازآنجاکه شخص هنری دارای این رجحانها ، صلاحیتها ، خود ادراکیها ، و ارزشهاست ، این فرد هنری مستعد ویژگیهای زیر است :
مبهم خیالپرداز شهودی
بی نظم، غیر عملی، سازشناپذیر
عاطفی، خود انگیخته، مبتکر
ابرازگر، مستقل، حساس
آرمانگرا ،درون گرا، آزادمنش
تقسیم بندی افراد بر اساس ویژگیهای شخصیتی:
تست ویژگیهای شخصیتی:
سؤالات زیر را با دقت خوانده و با تمرکز پاسخ دهید، وقت زیادی برای پاسخ دادن به هر سؤال صرف نکنید! در انتها مطابق جدول امتیازات خود را محاسبه کرده و شخصیت خود را بیشتر بشناسید شما ویژگیهایی دارید که ممکن است خودتان هم از آنها بیخبر باشید.
۱. فکر میکنید چه زمانی در طول روز بیشترین کارایی رادارید؟
الف) وقتی صبحهای زود از خواب بیدار میشوم.
ب) در ساعتهای بعد از ناهار و هنگام عصر.
ج) وقتی همه خوابند و در سکوت آخرهای شب.
۲. تابهحال به راه رفتن خود دقت کردهاید؛ فکر میکنید راه رفتن شما مانند کدام گزینه است؟
الف) با گامهای بلند و تند راه میروم.
ب) با اینکه راه رفتنم کند نیست اما گامهایم بلند است.
ج) سرم را بالا نگه میدارم و به اطراف نگاه میکنم هرچند آرام راه میروم.
د) آرام راه میروم و سرم را پایین میاندازم.
۳. زمانی که یک نفر را مخاطب قرار میدهید و با او حرف میزنید، حالت اندامتان به چه شکلی است؟
الف) نمیدانید با دستهایتان چه کنید و دستبهسینه میایستید.
ب) مجبور میشوید دستهایتان را رویهم بگذارید و آنها را در هم قفل کنید.
ج) دستبهکمر میایستید یا آنها را در جیب میگذارید.
د) وقتی کسی با شما حرف میزند مدام سعی میکنید با لمس او بهش بفهمانید درکش میکنید.
ه) با مو، ساعت یا بقیه اندام خود بازی میکنید.
۴. زمانی که خسته هستید و جلوی تلویزیون استراحت میکنید، کدامیک از رفتارهای زیر را انجام میدهید؟
الف) چهارزانو مینشینید.
ب) پاهایتان را رویهم میاندازید.
ج) پاهایتان را دراز میکنید یا میکشید.
د) یکی از پاهایتان را زیر تنتان میگذارید و مینشینید.
۵. معمولاً وقتی کسی برایتان یک جوک تعریف میکند یا هنگامیکه سریالی طنز میبینید، چه میکنید؟
الف) بلند میخندید و صدای قهقههتان همهجا را پر میکند.
ب) میخندید اما نه با صدای بلند.
ج) ریز ریز و نخودی میخندید.
د) تنها به یک لبخند اکتفا میکنید.
۶. وقتی به جمعهای خانوادگی میروید یا به محل کارتان وارد میشوید:
الف) با صدای بلند سلام میکنید تا همه متوجه شما بشوند.
ب) معمولاً بدون سروصدا وارد میشوید و سراغ کسی میروید که بیشتر دوستش دارید.
ج) آرام وارد میشوید و سعی میکنید توجه کسی را جلب نکنید.
۷. اگر یک نفر بهعنوان شوخی شمارا از پشت سر بترساند یا در حال کار تمرکزتان را بر هم بزند:
الف) سعی میکنید با یک لبخند این وقفه را باروی خوش بپذیرید.
ب) از کوره درمیروید و طرف باید سوراخ موش قرض کند.
ج) بسته به شرایط یکی از ۲ حالت بالا. migna.ir
۸. چه رنگی را بیشتر دوست دارید؟
الف) قرمز یا نارنجی
ب) سیاه
ج) زرد یا آبی
د) سبز
ه) سرمهای یا بنفش
و) سفید
ز) قهوهای یا خاکستری
۹. شبها پیش از اینکه به خواب بروید:
الف) طاقباز میخوابید.
ب) دمر میخوابید.
ج) به پهلو میخوابید.
د) سرطان را روی دستتان میگذارید.
ه) سرطان را زیر پتو میکنید.
۱۰. اغلب خواب میبینید:
الف) دارید میافتید.
ب) دعوا میکنید.
ج) به دنبال چیزی یا کسی میگردید.
د) پرواز میکنید یا شناورید.
ه) بهطورمعمول خواب نمیبینید.
و) همیشه خوابهای تان لذتبخش است.
نتیجه تست :
امتیاز بیش از ۶۰: حق بدهید که دوستان و آشنایانتان برای دیدن شما لحظهشماری نکنند. متأسفانه آنها فکر میکنند با آدم خودمحوری سروکار دارند که به حرف آنها توجهی ندارد، شاید هم اشتباه باشد اما آنها فکر میکنند شما بهشدت سلطهجو هستید البته گاهی ممکن است آنها شمارا ستایش کرده و آرزو کنند که ایکاش میتوانستند شبیه شما باشند اما بااینحال همیشه شک دارند که به شما بهطور عمیق نزدیک شوند.
امتیاز بین ۵۱ تا ۶۰: شاید شما خوشتان بیاید اما دیگران از اینکه شما ناگهانی هیجانی میشوید، دلنگران هستند. کسی که عجول است، معمولاً بهعنوان یک همدم همیشگی شناخته نمیشود. رهبری در خون شماست و این موضوع در لحظههای بحرانی باعث میشود بهسرعت تصمیمگیری کنید اما سرعت، همهجا نشانه کیفیت نیست. شما همواره یک فرد برجسته و ماجراجو بهحساب میآیید؛ کسی که برای یکمرتبه هر چیزی را امتحان میکند.
امتیاز بین ۴۱ تا ۵۰: این بهترین امتیاز در این تست است چراکه شما بهعنوان فردی بسیار سرزنده، زیبا، سرگرمکننده، اهل عمل و جالب شناخته میشوید. کسی که همواره مرکز توجه است.شما فردی مهربان و متعادل هستید. به خواستهها و نیازهای دیگران اهمیت میدهید و دیگران را ناراحت نمیکنید. آدم فهمیده و منطقی هستید کسی که همیشه اطرافیانش را شاد میکند و به آنان کمک میکند. این خصوصیت را حفظ کنید.
امتیاز بین ۳۱ تا ۴۰: اگر کمی خونسردی و واکنشهای کند خود را به موضوعات کم کنید، بهتر است. دیگران شمارا بهعنوان فردی منطقی، مراقب، آگاه و اهل عمل میشناسند که اشتباه هم نیست. خیلی خوب است که دیگران شمارا باهوش و بااستعداد اما متعادل میدانند. نمیتوان با شما بهراحتی و سریع دوست شد اما نسبت به دوستان خود بهشدت باوفا هستید و در عوض از آنان وفاداری را انتظار دارید.
امتیاز بین ۲۱ تا ۳۰ کسانی که شمارا از نزدیک میشناسند، عقیده دارند شما فرد دقیقی هستید بهطوریکه به جزئیات بسیار کوچک هم بیشازاندازه اهمیت میدهید. در شما، آنچه بیش از هر چیز دیگری اهمیت دارد، اطلاعات خوب شما در مورد مسائل مختلف است. فردی هستید که کارها را بهکندی انجام میدهید بهطوریکه اگر کاری را عجولانه یا بدون نقشه قبلی انجام دهید، دوستانتان بسیار شگفتزده میشوند.
امتیاز کمتر از ۲۱: شاید ناراحتکننده باشد اما دیگران شمارا خجالتی، بیاراده، غیر مصمم و عصبی میشناسند. آنها فکر میکنند که شما همواره نیاز دارید کسی مراقبتان باشد و همیشه کسی را میخواهید که برایش تصمیم بگیرید. به نظر میرسد که شما دوست ندارید درگیر چیزی یا کسی باشید درواقع دوست ندارید باکسی در ارتباط باشید. شما فردی هستید که همیشه نگران است و به مشکلهایی فکر میکنید که وجود ندارد.
این تست مقدماتی است. جهت آشنایی بیشتر با نظریه جان هالند و انجام تستهای عمیق تر می توانید به کتاب شغل مناسب شما (کاری که برای آن ساخته شده اید) نوشته پاول تیگر مراجعه فرمایید.
موفق باشید.
سایت اندیشکاران