شرح شخصیت تیپ ۹ (میانجی/ صلح طلب)
در رأس دایره تیپهای اینیاگرام، تیپ ۹ یا همان تیپ صلح طلب / میانجی قرار دارد.این افراد دنبال آرامش و صلح و آشتی با دیگراناند، آنها نقش میانجی بین دیگران را دارند.افرادی انطباق پذیر و تابع هستند. آنها ویژگیهای کمنظیری دارد که دنیای امروزی بهشدت به آن محتاج است، آنها متواضع و متین، صبور، بیریا ، کمتوقع ، واقع بین و خونسردند. از درگیری و خشونت پرهیز میکنند و حتی شاید از آن می ترسند. برخی اوقات در تصمیمگیریها تعلل میکنند،چرا که این قابلیت را دارند که بتوانند همه نقطه نظرها را باهم در نظر بگیرند. نیازهای دیگران را بهتر از نیازهای خود میشناسند. مصلحان، مشاوران و میانجیهای بسیار خوبی هستند اما اغلب تصمیم نهایی را نمیگیرند.
همکارانی خوب و شنوندگانی پرطاقت هستند. خواهان صلح و صفا میباشند. با دیگران همراهی میکنند. آنها سعی می کنند موافقت همه رو جلب کنند. گاهی دوست دارند در حاشیه باشند یعنی به امور جزئی و حاشیهای بیش از امور مهم بپردازند.
مکانیزم دفاعی این تیپ در برابر ترس تخدیر است. تنبلی افراد متعلق به این تیپ باعث عدم رشد آنها و پیشرفتشان می گردد. تنبلی گناه اصلی آنهاست. افراد این تیپ با ترکیب موضوعات پیش آمده و اتفاقات سعی در درک دیگران میکند.
سبک زندگی
زمان های این افراد یکنواخت است و هر روزشان مانند همدیگر است. انگیزه قوی ندارند و موقعیت ثایتی نیز ندارند. افراد تیپ ۹، میتوانند بهطور مجزا از کاری به کار دیگر بپردازند بدون اینکه در مورد کار قبلی فکر کنند. وقتی کاری را انجام میدهند، آن را بهطور خودکار انجام میدهند، بدون انتخاب و تصمیمگیری.
۹ ها، اغلب تصمیم نهایی را نمیگیرند و درحالیکه ازنظر فیزیکی، هنوز خسته نشدهاند، احساس خستگی کرده و دوست دارند بخوابند. وقتی به انتهای چیزی میرسند بهراحتی میتوانند تجدیدقوا کرده و به کار یا سرگرمی دیگری یا به یک نیاز فردی دیگری بپردازد. این ویژگی ۹ ها، وقتی برای افسردگی و وقتی برای انتظار داشتن از دیگران باقی نمیگذارد.
افراد تیپ ۹ هیچچیز را دور نمیریزند و علاقه به جمعآوری چیزها دارند. خاطرات گذشته نیز بهراحتی کنار گذاشته نمیشوند و میتوانند دوباره آنها را زنده کنند.
اشتهای زیادی برای دیدن مغازهها و خرید کردن دارند و هر چیزی را که میبینند، فکر میکنند برایشان لازم است. ۹ ها بیشتر از آنکه بدانند چه میخواهند، میدانند که چه نمیخواهند. در یک محیط کاری ، همکاری خوب و دوستانهای با سایر همکاران دارند. مایل به شنیدن نقطه نظرات دیگراناند. خوب کار میکنند ولی در جستجوی شهرت نیستند.
۹ ها عمیقاً تحت تأثیر زندگی سایر مردم قرار میگیرند . در روابطشان با دیگران اعمال قدرت نمیکنند و ظرفیت عشق غیرشرطی دارند. آنها در پی تغییر دادن دیگران نیستند. تمایل زیاد آنها برای حفظ صلح، اغلب منجر به این میشود که بین دو واقعیت متضاد قرار گیرند و حد وسط را بگیرند.
ازنظر آنها راحتترین راه، آن است که بهجای اینکه موضع مشخصی داشته باشند، پنهان بمانند چون احساس میکنند که همیشه دارای ۲ موقعیت خطر(حال بد) یا امنیت (حال خوب) هستند. آنها میگویند هرگاه در موقعیت خطر باشیم به سمت تیپ دیگری گرایش پیداکرده مقداری از آن خصوصیات را میگیریم و زمانی که در موقعیت امن باشیم به سمت تیپ دیگری سوق پیداکرده و مقداری از آن خصوصیات را میگیریم.
تشریح مراکز اصلی و حسی حرکتی تیپ ۹
در اینیاگرام تیپهای شخصیتی به سه مرکز اصلی تقسیم میشوند(۱- احساسی ۲- ذهنی ۳- حرکتی) که این سه مرکز با سه نیاز(۱- دوست داشته شدن ۲- امنیت ۳- استقلال) و سه احساس (۱- غم ۲- ترس ۳- خشم) مربوط میباشند. جدول زیر ارتباط تیپهای شخصیتی با مراکز اصلی و همچنین احساسات و نیازهای هر تیپ تشریح گردیده است:
تیپ شخصیتی |
مراکز اصلی | احساس |
نیاز |
۲-۳-۴ |
مراکز احساسی | غم و تأسف | دوست داشته شدن |
۵- ۶-۷ |
مراکز ذهنی | اضطراب و ترس |
امنیت |
۸-۹-۱ | مراکز حرکتی | خشم |
استقلال |
همه ما انسانها به هر سه مرکز احساسی، ذهنی و حرکتی نیاز داریم ولی معمولاً عملکرد یکی از این مراکز در ما فعال است. زمانی که یکی از این مراکز آنقدر قوی است که بر مراکز دیگر غالب میشود عدم تعادل رفتاری در فرد به وجود میآید که بهصورت افراطوتفریط خودش را نشان میدهد و زمانی که این سه مرکز باهم هماهنگی دارند فرد احساس یگانگی، تعادل و آرامش خواهد داشت.
مرکز اصلی تیپ ۹ نه ذهن است و نه احساس بلکه جنب جوش و حرکت مرکز اصلی این تیپ است. مشخصات بارز ایشان به شرح زیر است:
- حسهایشان را با بدنشان تجربه میکنند .
- اعتمادبهنفس بالا دارند.
- مستقل بودن از نیازهای اصلی آنهاست.
- به دلیل حس استقلال مدیران خوبی هستند.
- بسیار اجرایی هستند.
- سطح انرژی بالایی دارند و عجولاند.
مسئله اصلی این سه تیپ شخصیتی “مقاومت و کنترل محیط پیرامون” است.
در تیپ ۸ ← با کنترل کردن و قدرتمند بودن.
در تیپ ۹ ← با به تعویق انداختن.
در تیپ ۱ ← با قانون و مقررات و نظم.
تیپهای (۱-۸-۹)که به تیپهای شکمی مشهورند: غرایز شخص را هدایت میکنند، غرایز قدرت دارند و این تیپها تحت تأثیر احساس خشم هستند یعنی احساس مرکزی این تیپها خشم است. به قدرت و عدالت اهمیت فراوان میدهند. افرادی عصبی و تند هستند (تیپ ۹ کمتر از تیپ۱ و ۸ تندمزاج هستند) ،این افراد بسیار رک و مستقیم با دیگران صحبت میکنند و در زمان حال زندگی میکنند. در اغلب موارد که حال خوبی ندارند گناه را گردن خودشان میدانند.
نسبت به ترس ها و خشمهای خودشان آگاه نیستند. معمولاً از پشت یک نقاب ظاهر میشوند. یعنی ترس ها و غمهای خود را میپوشانند. بعضی مواقع نقابهایی که بر ظاهر دارند لایهلایه است ، مثلاً : اگر فردی با تیپ شکمی خیلی به دیگران کمک میکند کمک کردن در این فرد میتواند یک نقاب باشد . افراد شکمی بهظاهر افراد قوی هستند ولی از درون ضعیف هستند. هرچند تیپهای ۹ نسبت به تیپهای ۱ و ۸ خودکنترلی بیشتری دارند و میتوانند خشمشان را کنترل کنند ولی از درون بسیار دچار تعارض هستند. اجتماعی بودن این افراد هم نوعی قدرت محسوب میشود.
اعضای حسی این افراد گوش و بینی است یعنی: افرادی سمعی و بویایی هستند.
ارتباط تیپ ۹ با سایر تیپ ها
جایگاه تیپ ۹، در دایره ، بسیار با معنی است. یک پایش تیپ۳ است که مظهر موافقت است و پای دیگرش، تیپ۶ است که ضد مراجع قدرت است. تیپ ۹ میان توجه خواستن از دیگران و تمایل به نافرمانی دچار تضاد هستند. دست راست تیپ ۹، ۱است که می خواهد پسر خوب/دختر خوب باشد و دست چپش ، ۸ است که بر پایه بچه بد ایستاده است. هم می خواهد درست عمل کند و هم می خواهد در مقابل مقررات قرار گیرد.
تیپ میانجی در هنگام ترس اولین احساسش خشم است اما خشم وی منفعل است و مانند خشمی است که به خواب رفته است . هنگامی که تیپ میانجی در محیط
امن خود قرار داشته باشد به تیپ ۳ تغییر پیدا می کند و در
هنگامی که حال بدی داشته باشد به تیپ ۶.
نقاط قوت تیپ ۹: ویژگیهای کمنظیری دارد که دنیای امروزی بهشدت به آن محتاج است:
- متواضع و متین
- صبور
- صلحجو، سازگار
- بیریا
- کمتوقع
- دلگرمکننده
- خونسرد
- واقعبین
نقاط قابلبهبود تیپ ۹:
- دنبالهرو
- بیتفاوت و گاهی فراموشکار
- غیر متعهد
- سربههوا و بیحوصله
- بیشازحد سازگار
ماخذ و منابع:
- کتاب روانشناسی تیپ های شخصیتی نه گانه اینیاگرام
- تیپ شخصیتی من کدام است؟ رنی بارون، مهدی قراچه داغی
- سایت خاطره ذبیحی روان درمانگر، مشاور .
- مهارتهای تیپشناسی:آهنگر ، کتایون
- THE ENNEAGRAM HANDBOOK BY Chris Wright,M.A
درصورت علاقه به مطالعه سایر تیپهای شخصیتی میتوانید مقالات زیر را مطالعه فرمایید:
اندیشکاران
سایت توسعه فردی، کارآفرینی و توسعه کسب وکار