شرح تیپهای شخصیتی اینیاگرام شخصیت تیپ۲ (کمک رسان/ مهر طلب): این آدمها عاشق محبت کردن هستند،آنقدر به همه محبت میکنندکه خودشان را فراموش میکنند آدمهای احساسی هستند و عکسالعملهای دیگران برایشان بسیارمهم است.
نشانه های رفتاری تیپ ۲
این گروه افراد، توانایی خود را صرف دیگران میکنند و برای آسایش و سلامتی دیگران تلاش میکنند.
مهرطلبها سعی دارند این فکر را در دیگران ایجادکنند که با ارزش هستند. در واقع دیگران را بد عادت میکنند، زیرا تلاش و رسیدگی بیش از حدی دارند بدون اینکه از آنها درخواستی شده باشد. مدام در حال کمک به دیگرانند، نیکوکارند و میتوانند در توسعه فردی خود و نزدیکانشان نقش آفرینی کنند و این بزرگترین توانایی آنهاست.
اما کمککنندگانی بیکمک هستند، آنها برای دیگران مٌسکن و برای خود سردرد هستند، دوست دارند همه افراد، حرفهایشان را به آنها بزنند اما خودشان خجالت میکشند تا حرف خود را به دیگران بزنند و معتقدند که مرا هر کسی تحمل نمیکند. آنها زیرکانه به دور آدم حلقه می زنند و میگویند به من نیاز داشته باش، آنها همیشه میخواهند برای انسانها مفید باشند، آنها اطرافیان را کنترل میکنند ولی نه با فشار بلکه با کمک های خود.
آنها حتی وقتی فرصت و انرژی کافی ندارند، به محض اینکه کلمه احتیاج را میشنوند، همه انرژی خود را جمع میکنند تا به دیگران کمک نمایند، اما بعد ناراحت می شوند و احساس میکنند که از آنها سوء استفاده شده است.
باعلاقه در مورد روابط انسانی و عشق سخن میگویند، چون خودشان آرزومند دوست داشته شدن هستند. با دوستان متنوع در یک محل بودن برایش دشوار است و همه آنها را نزدیکترین دوست خود می داند. از نظر او هر کسی که در دسترس باشد. فردی مناسب برای برقراری ارتباط است.
وقتی یک فرد تیپ ۲ ناراحت باشد می تواند بدون گفتن کلمه ای، جو یک جمع را مسموم کند. “وقتی از او سوال می شود که ناراحتی؟ میگوید: نه من چیزیم نیست، باید چیزیم باشد؟”
باید به افراد تیپ ۲ فرصت داد و از آنها پشتیبانی کرد تا نیازهای خود را شناخته و آنها را جدی بگیرند. احساس این افراد در مورد خود بستگی به این دارد که دیگران نسبت به آنها چگونه واکنش نشان دهند. گاهی همین افراد نیازمند عشق و تایید و ناز و نوازش هستند ممکن است بخواهند به همه ثابت کنند چقدر مستقل بوده و کاری که دلشان می خواهد انجام می دهند.
این افراد به راحتی نمی توانند ” نه ” بگویند و بیشتر از توان خود قول مساعدت می دهند و اگر نتوانند قول خود را عملی کنند احساس گناه میکنند.
همیشه در جستجوی پاسخی به این سوال درونی خود هستند که” آیا مرا دوست خواهند داشت” آنها نیاز فراوانی به محبت دارند. وقتی تنها هستندفضا برای آنها بسیار تنگ می شود و در تنهایی و مکاشفه درونی خود احساس ترس میکنند چون در تنهایی، دیگر کسی نیست که تاییدشان کتد و ممکن است در خودشان هیچ چیزی پیدا نکنند.
گناه اصلی این گروه غرور است این غرور با تکبر و خودپسندی متفاوت است. غرور این افراد به این معناست که فکر میکنند همه به کمک آنها احتیاج دارند.”من دوست داشتنی تر و مهربانتر از همه هستم و بدون من شما نمیتوانید کاری از پیش ببرید.”
چگونه مهرطلب ها را بشناسیم؟
- آدمهایی تنوع طلب هستند.
- بسیار دوست داشتنی بوده و چهرههایی آرام و دلنشین دارند.
- خیلی مهربانند و به دیگران محبت میکنند .
- دیگران از حضور آنها در جمع لذت میبرند.
- دوستان زیادی دارند و با همه جور آدم میتوانند کنار بیایند به خاطر اینکه سازگاری زیادی دارند.
- شرایط را ساده میکنند و سخت نمیگیرند.
- آدمهای حمایتگر و نیکوکاری هستند و در فضاهای خیریه زیاد حضور دارند.
محسنات افراد این گروه
این افراد می توانند در مردم احساس خوبی ایجاد کنند، می توانند از طریق شوخی و سرگرمی، تغییرات مشکل را ساده نمایند. در نقش حمایت کننده شادترین فرد هستند و حامیان خوبی برای دوستان می باشند. اگر در بین انسانها افرادی با این تیپ نبودند شبکه اجتماعی روابط انسانها از هم گسسته میشد. افرادی که در این گروه به رشد شخصیت رسیده باشند در ازای چیزی که به دیگران میدهند انتظار بازگشت ندارند.
جنبه معنوی : اغلب مهر طلب ها دیدگاه معنوی نسبت به زندگی دارند. آنها اغلب فکر میکنند چرا اتفاقهای بد برای آدمهای خوب می افتد. اگر شما جزء این گروه باشید با سیستمهای مذهبی که قوانین و دستورالعملهای شفافی برای یک زندگی بی عیب و نقص دارند راحت هستید علی الخصوص زمانهایی که راجع به چیزی در شک و تردید به سر می برید. مهر طلبهای بالغ، اغلب بنیانگذار انجمن های معنوی یا گروههای مذهبی هستند آنها میخواهندالگویی از یک انسان خوب و خودساخته برای دیگران باشند.آنها همواره در وجودشان احساس رسالتی برای نجات دادن دیگران دارند. مانند مادر ترزا
محیط های جذاب این گروه
– هر موقعیتی که در آن همکار یا معاون رهبری قدرتمند باشند، هوا خواه یک معلم مذهبی یا یک گروه خاص مشاور رئیس، منشی رئیس یا مدیر که کارها را هدایت می کند، حمایت از محرومان، متخصصان کمک کننده، آرایشگری، هنرپیشه و آوازخوان.
– موقعیت ها یا کارهایی که تاییدی به دنبال نداشته باشد محیط جذابی برایشان نیست.
نماد تیپ ۲: رنگ قرمز:”نماد زندگی ، نیرو ، شور”رنگ عشق و ایثار
نقاط ضعف تیپ دو
- نمیتوانند به راحتی حرفشان را بزنند و مقتدر باشند.
- خواستهها و نیازهایشان را سرکوب میکنند بنابراین خیلی از خواستهها و تمایلات خود را از دست میدهند، این افراد معمولا به۵۰ سالگی که میرسند خیلی به هم ریخته میشوند چون میبینند که زندگیشان فقط صرف دیگران شده نه خودشان.
- برای اینکه دیگران همیشه از آنها راضی باشند تواضع خاصی دارند.
- نمیتوانند برای خودشان هویت ثابتی داشته باشند و از آن دفاع کنند.
- چون توان نه گفتن را ندارند، نمیتوانند استقلال کاملی داشته باشند.
- تیپ ۲ های نابالغ چون به دیگران زیاد خدمت میکنند، انتظار همان خدمت را هم از دیگران دارند.
مرکز اصلی تصمیم گیری و احساسی تیپ دو
تیپ شخصیتی |
مراکز اصلی | احساس |
نیاز |
۲ |
مراکز احساسی | غم و تاسف |
دوست داشته شدن |
همانگونه که در قسمت های قبل اشاره شد، همه ما انسانها به هر سه مرکز احساسی، ذهنی و حرکتی نیاز داریم ولی معمولا عملکرد یکی از این مراکز در ما فعال است. زمانی که یکی از این مراکز آنقدر قوی است که بر مراکز دیگر غالب میشود عدم تعادل رفتاری در فرد بهوجود میآید که به صورت افراط و تفریط خودش را نشان میدهد و زمانی که این سه مرکز با هم هماهنگی دارند فرد احساس یگانگی، تعادل و آرامش خواهد داشت.مرکز احساسی: ( تیپهای ۴ و ۳ و ۲ )
- هوش هیجانی بالایی دارند.
- بهخوبی با افراد ارتباط برقرار میکنند و آنها را می فهمند.
- بهدنبال رقیب هستند، حتی اگر وجود خارجی نداشته باشند به صورت ذهنی برای خود می سازند.
- بهدنبال دوست داشتن و دوست داشته شدن هستند.
- ارتباط داشتن با دیگران از مهمترین نیازهای آنهاست.
مسئله اصلی این سه تیپ شخصیتی “هویت کاذبی” است که به منظور دفاع از هویت اصلی و ارزش فردی خود انتخاب کرده اند.
تیپ ۲ ← هویتش درگرو این است که با مهرورزی به دیگران تائید شود و ارزشمند باشد.
درتیپ های (۲-۳-۴)که به تیپ های قلبی مشهورند: احساسات شخص را هدایت میکند، به تعبیری مرکزیت آنها بر پایه احساس است، در مورد عواطف صحبت میکنند و قطع عاطفی برای آنان بسیار دشوار است.
این تیپ ها بسیار تمایل به برقراری ارتباط با دیگران دارند و تامین نطر دیگران برایشان اهمیت دارد. حس های همدردی خیلی قوی با دیگران دارند و حرف های دیگران برایشان اهمیت دارند. این افراد خشمشان را سرکوب میکنند و ابراز نمیکنند ولی از درون احساس تهی بودن میکنند علی رغم این خلاء خودشان را خیلی با اعتماد به نفس و اجتماعی نشان می دهند البته این افراد موجودات کاملا اجتماعی هستند.
تیپهای۲،۳و۴ یعنی دهنده (امدادرسان) ، مدیر(بازیگر) و هنرمند( محزون) که در سمت راست دایره قرار میگیرند اولین احساسشان در برابر ترس یک ابهام است. آنها در زمانی که میترسند نمیدانند که چه احساسی دارند و سردرگم اند.
تیپ های قلبی، انسانهایی هستند که از بیرون هدایت شده و آرامش و آسایش آنها در گرو این است که از بیرون چگونه به آنها عکس العملی نشان داده می شود. همه آنها نقطه مشترکشان توجه است. اعضای حسی این افراد لامسه و چشایی است یعنی افراد لمسی هستند.
تیپ ۲ و ۷ و ۹ مشکلات را نادیده می گیرند . این گروه خوشبین ها نام دارند .
افراد این گروه احساس کلی خوبی به زندگی دارند و دوست دارند به دیگران کمک کنند تا آن ها هم همین حس را داشته باشند ناامیدی را به خود راه نمی دهند . افرادی سازش پذیر هستند و در اسرع وقت خود را با مسائل و مشکلات وفق می دهند .
افراد خوشبین همیشه آماده کمک کردن به افراد گرفتار است و به دیگران اطمینان می دهد همه چیز رو به راه می شود در رویارویی با مشکلات احساس خطر نمی کند و خود را مصون از مشکلات موجود می بینند انکار میکنند که اصلاً مشکلی وجود دارد . (من کاملاً خوشبختم و مشکلی ندارم)
ارتباط تیپ ۲ با سایر تیپ ها
تیپ دو مهرطلب در مواقع سختی شبیه تیپ چهار (تیپ رمانتیک محزون) می شود یعنی به حال خود دلسوزی میکند، احساس نا امنی و غم دارد. اگر شما یک تیپ دویی هستید زمانهایی که تحت استرس هستید باید با احساس نا امیدی، تقاضای احساسی و عکس العملهایتان نسبت به مهرورزی وسواس گونه تان توجه کنید. خودتان را همانطور که هستید بپذیرید و اجازه دهید تا امور با آهنگ خودش جریان داشته باشد.
خود و دیگران را به خاطر انسان بودنتان ببخشید در چنین مواقعی به جنبه های مثبت تیپ ۴ برگردید و احساسات خود را به عنوان پاسخی طبیعی به نیازهای بر آورده نشده تان بپذیرید.
مهر طلبهای بالغ، خصوصیات مثبت تیپ ۸ را از خود نشان می دهند. هم می خواهد درست عمل کند و هم می خواهد در مقابل مقررات قرار گیرد.اغلب بنیانگذار انجمن های معنوی یا گروههای مذهبی هستند آنها میخواهندالگویی از یک انسان خوب و خودساخته برای دیگران باشند.آنها همواره در وجودشان احساس رسالتی برای نجات دادن دیگران دارند. مانند مادر ترزا [۱]
راههایی که به رشد شخصیت تیپ ۲ کمک می کند
راه اصلی رهایی این افراد پیدا کردن خود واقعی از طریق مشاهده درون و توجه به نیازهای سرکوب شده است.
- توجه به تمایلات بین غرور و تواضع در خود.
- صحبت با فردی مورد اطمینان و اعتماد درباره خود.
- تمرین در نه گفتن.
- یاد بگیرند که نیازهای خود را واضح و مشخص بیان کنند
- کمک کردن بدون انتظارمتقابل.
- باید نیازهای درونی خودشان را پیدا کنند. باید به نیازهای سرکوب شدهشان توجه کنند و حرفشان را به راحتی به دیگران بزنند، چون معمولا افراد این تیپ حرف دلشان را به راحتی نمیزنند.
- باید حواسشان باشد که گاهی متواضع بودنشان میتواند شکل غرور بگیرد.
- حواسشان به چاپلوسیها و تعریفهایی که از دیگران میکنند باشد چون یک زمانهایی دلیلی ندارد و صرفا به خاطر جلب توجه است.
- کشف کنند خشمهایشان از کجاست تا ببینند همین نه نگفتن ریشه بسیاری از نارضایتیهایشان است.
- نیازهای خودشان را به دیگران بگویند و مدام نگویند هرچه شما بگویید.
- اگر میخواهند به دیگران خدمت کنند، بدون توقع باشد .
- صحبت کردن با دیگران درباره احساسات و درونشان هم بسیار کمک کننده است.
[۱] مادر ترزا: اگنس غنچه بویاجیو Agnes Gonxha Bojaxhiu معروف به مادر ترزا (به انگلیسی: Mother Teresa) (زاده ۲۶ اوت ۱۹۱۰ در اسکوپیه امپراتوری عثمانی – درگذشته ۵ سپتامبر ۱۹۹۷) راهبهٔ کاتولیک آلبانیایی و تأسیسکنندهٔ جمعیت مبلغان خیریه در هند بود. وی در سال ۱۹۲۸ به هندوستان رفت و به گروه “tas” پیوست. بهخاطر ارادتی که به “ترزا اهل آویلا“، راهبهٔ اسپانیایی و بنیانگذار یکی از جریانهای رهبانیت و خدمات خیرخواهانه بود، نام ترزا را برای خود برگزید. در سال ۱۹۴۸ صومعه را ترک کرد تا پرستاری بیاموزد.
مادر ترزا به خاطر خدمات انساندوستانهاش در سال ۱۹۷۹، جایزه صلح نوبل را به خود اختصاص داد و در سال ۲۰۰۳ از طرف پاپ ژان پل دوم آمرزیده شناخته شد. پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان مادر ترزا را رسماً در روز چهارم سپتامبر ۲۰۱۶ قدیس اعلام کرد.
با سپاس
سایت خودآموز توسعه فردی، توسعه کسب وکار و کارآفرینی
ماخذ و منابع:
- کتاب روانشناسی تیپ های شخصیتی نه گانه اینیاگرام
- تیپ شخصیتی من کدام است؟ رنی بارون، مهدی قراچه داغی
- سایت خاطره ذبیحی روان درمانگر، مشاور .
- مهارتهای تیپشناسی:آهنگر ، کتایون
- THE ENNEAGRAM HANDBOOK BY Chris Wright,M.A
درصورت علاقه به مطالعه سایر تیپهای شخصیتی میتوانید مقالات زیر را مطالعه فرمایید:
معرفی اینیاگرام ابزار قوی خودشناسی
تیپ ۹ میانجی
درصورت نیاز به دریافت جزوه کامل اینیاگرام ، نکات تکمیلی و شغلهای مرتبط با هریک از تیپهای شخصیتی ۹ گانه لطفآ نسبت به خرید نسخه دانلودی اینیاگرام ابزار قوی خودشناسی اقدام فرمایید.
1 دیدگاه
پینگ کردن: شرح شخصیت تیپ 7 اینیاگرام (خوشگذران/خوشبين): - اندیشکاران